Αν και σχετικές φήμες ότι η Apple πρόκειται να εγκαταλείψει τα chips της Intel κυκλοφορούν εδώ και πολύ καιρό (από το 2012 ή και παλαιότερα ενώ σε μία περίπτωση, δύο χρόνια πριν, γίνεται λόγος για ARM επεξεργαστές στο εσωτερικό των υπολογιστών Mac που θα παρουσιαστούν το 2016) αναζωπυρώθηκαν πρόσφατα.

Ο λόγος είναι η προσθήκη υποστήριξης για μία οικογένεια chips της ARM στο MacOS “Sierra” 10.12 με την ονομασία Hurricane. Λογικά, πρόκειται για την ονομασία του επεξεργαστή στο νέο chip της Apple, Α10 Fusion που υπάρχει και στην οικογένεια iPhone. Επίσης, παρόμοιες κωδικές ονομασίες είχαν και οι επεξεργαστές σε προηγούμενες γενιές των chips αρχιτεκτονικής ARM που κατασκευάζει η Αμερικάνικη εταιρεία (π.χ ο επεξεργαστής του A7 είχε κωδική ονομασία Cyclone, στο A8 είχε την ονομασία Typhoon ενώ στο A9 είχε την ονομασία Twister). Στις σημειώσεις κυκλοφορίας του kernel για το macOS 10.12, η Apple κάνει γνωστό πως η νέα οικογένεια chip ARM HURRICANE υποστηρίζεται.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα που εντόπισε την σχετική προσθήκη στις σημειώσεις κυκλοφορίας, η Apple ενδέχεται να έχει ήδη κάνει όποιες αλλαγές και βήματα είναι απαραίτητα για να ετοιμάσει έναν φορητό υπολογιστή με επεξεργαστή ARM, και ένα τέτοιο laptop φημολογείται εδώ και χρόνια πως ετοιμάζεται (ενδεχομένως μία μικρή έκδοση του MacBook Air να είναι υποψήφια).

 

Οι λόγοι, για να μεταβεί από την αρχιτεκτονική x86-64 της Intel στην αρχιτεκτονική ARM είναι πολλοί, και ο μεγαλύτερος είναι ο υψηλότερος βαθμός integration μεταξύ του software και του hardware της εταιρείας, η ασφάλεια και βεβαίως το κέρδος. Τα chips της Intel κοστίζουν τέσσερις με πέντε φορές περισσότερο από τις ARM-based λύσεις χωρίς μάλιστα να είναι υψηλότερης απόδοσης. Αν λάβουμε υπόψη μας, μετρήσεις χρησιμοποιώντας το Geekbench, μπορούμε να δούμε ότι το A10 Fusion chip της Apple αποδίδει καλύτερα από τα Ultra Low Voltage Core i5 chips της Intel που βρίσκονται σε παλαιότερες εκδόσεις του MacBook Air.

Site: insomnia.gr